Świateczny cynamonowy razowiec na mlodym zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    8 łyżek
  • mąka żytnia typ 720

    200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyzeczki
  • cynamon

    1 łyzeczka
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    garść
  • siemię lniane

    1 łyzka
  • płatki owsiane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski odmierzamy 200g mąki żytniej chlebowej, dodajemy sól, zakwas, orzechy, słonecznik, len, cynamon oraz tyle wody by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję budyniu. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin).
Pieczemy godzinę w 180st.
dorota20w
Nastawienie swojego własnego zakwasu i jego fermentacja to zaledwie kilka dni. Już po tygodniu można z niego korzystać i upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Dzisiaj bardzo zdrowa wersja razowa, do tego aromatyzowana cynamonem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 19.11.2015 17:54
dziękuję :)
dollce 18.11.2015 19:22
rewelacja ;)
dorota20w 18.11.2015 18:50
dziękuję :)
DorotaZ 10.11.2015 20:12
Smaczny chlebek i piękne zdjęcie :)
Ifa 10.11.2015 17:24
Jak ja uwielbiam takie chlebki! Super Ci wyszedł jak na młody zakwas :-)
bertpvd 10.11.2015 09:32
pyszny chleb !
Malinka 10.11.2015 08:29
Musiał wyjątkowo smakować!
Krzysztof15 10.11.2015 05:46
pyszny chlebek
jagoda5913 10.11.2015 00:46
pyszny chlebek
norweska20 09.11.2015 23:43
apetycznie .....i zdjęcie super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat