Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny chlebek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 1/2 szkl
woda letnia 1 szkl
piernik 100 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
imbir 1 szczypta
Goździki całe Prymat 9 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
drożdże suche 7 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny chlebek

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, starym piernikiem, przyprawami korzennymi i imbirem.
Następnie rozpuszczam droższe w połowie szklanki ciepłej wody i mieszam z drugą połową ciepłej wody i mleka.
Łączę miskę z produktami sypki z wodnymi i wygniatam aż całość ma konsystencje ciasta do pizzy. Odkładam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Świąteczny chlebek foto
2
Następnie wysmarowuję blachę margaryną i sypię bułką tartą (w małej foremce zrobiłam babeczkę chlebową). Nalewam ciasta. Wierzch dekoruję goździkami i ponownie odkładam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2 - Świąteczny chlebek foto
3
Pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni 30 minut. Szybko rośnie.
Przed podaniem proponuję wyjąć goździki :) Smacznego!
Krok 3 - Świąteczny chlebek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 01.04.2013 19:58
ale fajny chlebek
ulllarog 09.12.2012 13:58
wygląda pysznie
Joanna46 09.12.2012 11:09
Każdy chleb z domowego wypieku jest pyszny.
-Natka- 09.12.2012 08:41
z tymi goździkami to musi być bardzo aromatyczny, takiego jeszcze nie jadłam
Iwka 08.12.2012 22:01
pyszny musi być
sylwia / sytofala 08.12.2012 22:00
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak