Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    4 kg
  • boczek wędzony

    60-70 dag
  • łopatka bez kości

    50 dag
  • szynka bez kości

    50 dag
  • kiełbasa podwawelska

    60-70 dag
  • kostka drobiowa

    2 szt
  • kostka grzybowa

    2 szt
  • przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżka
  • cebula biała

    2 szt
  • liść laurowy

    2-3 szt
  • grzyby suszone

    5-6 dag
  • śliwki suszone

    10 dag
  • smalec

    1/2 kostka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa do bigosu

    1 szt
  • karkówka

    50 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy, kostki, listki, sól i pieprz, zalewamy kapustę wodą i gotujemy . Wszystkie mięsa dobrze płuczemy, kroimy w kostkę i każde osobno smażymy na smalcu, wrzucając je po kole do kapusty. Boczek bez skóry kroimy w kostkę , podsmażamy na smalcu i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy razem 10-15 minut i wrzucamy do kapusty (skórę z boczku wrzucamy do kapusty). Na końcu wrzucamy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę. Należy pamiętać aby po dorzuceniu każdego składnika przemieszać kapustę. Połamane na mniejsze kawałki i wcześniej namoczone grzyby gotujemy 10-20 minut i dorzucamy bez wody do kapusty(wodę można później dolać, aby bigos nabrał lepszego smaku i koloru). Razem z grzybami wrzucamy śliwki pokrojone na połówki. Wszystko mieszamy aby składniki dobrze się połączyły i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aneta41

05.06.2012 17:38
mmmm super

Elżbieta17

27.03.2012 16:18
super jedzonko:)

Natalia/tubisiek

06.03.2012 09:29
mogę go jeść nie tylko w święta :)

RenataZ-et

02.03.2012 00:24
aż zachciało mi się takiego pysznego bigosu.. mniam:)

Wafelek2601

12.02.2012 12:46
pyszny

Justyna Jussstiii

10.02.2012 09:39
pycha

Angelika10

17.01.2012 00:12
smaczny ;)

Ewa95

01.01.2012 15:39
fajny

FAFIK

31.12.2011 08:25
Ale smaczny!

Margo1

22.12.2011 15:33
też robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat