Świąteczny Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała fasola

    25 dag
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • czerwone buraki

    4 szt
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

  • masło

  • majeranek Prymat

  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól do smaku

  • liść laurowy

    2 szt
  • grzyby suszone

    kilka szt.
  • tymianek

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Przepłukać i wstawić na wolny
ogień, gotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej warzywnej.

Marchewki,pietruszkę i buraki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o
dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem. Wrzucić listek
laurowy,tymianek,majeranek i ziele angielskie oraz wcześniej
namoczone grzyby. Cebulę posiekać zeszklić na maśle dodać do
warzyw.Gotować ok.40 minut. W połowie gotowania wrzucić do zupy fasolę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Jeśli to konieczne doprawić do smaku
solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Halina14 03.08.2013 21:56
pyszny barszczyk
cukiereczek 16.03.2013 13:20
polecam ten barszczyk nie tylko na święta
Katarzyna/kate1980 29.11.2012 21:54
super
pycia9 12.11.2012 09:15
pycha
ZEWA 06.11.2012 08:22
uwielbiam barszcz ukariński
adelajda 31.10.2012 12:00
zapachniało świętami ! super !
Poison1988 31.10.2012 11:12
Pychota! Uwielbiam wszystkie barszczyki a taki w szczególności :)
EWI 31.10.2012 09:48
super
ziutula 31.10.2012 09:15
bogaty barszczyk..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat