Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny barszcz czerwony Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
włoszczyzna 0,5 kg
jabłka 120 g
czosnek 4 ząbki
ocet 4 łyżka
sól
Ziele angielskie mielone Prymat
cukier
naleśniki 4 szt
kapusta 8 łyżek
mąka 2 łyżki
jajko 1 szt
bułka tarta pikantna 5 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny barszcz czerwony Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem
Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 24.06.2016 07:21
barszyk smacznie wyglada i kolor wspaniały
marcia7 28.04.2014 17:36
trochę świątecznie
Adamorek 13.04.2014 17:39
pysznie wygląda
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 18:25
Słyszałem, że buraki do barszczu, są jeszcze lepsze jak zapiecze się je w piekarniku.
atos
atos 11.10.2013 08:19
Właśnie, gdzie są grzyby
matesko 07.10.2013 11:07
doskonały przepis, wykorzystam
as28 01.03.2013 11:58
mniam mniam mniam
Klausia 10.01.2013 13:03
Czemu w tytule jest "Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami", a w składnikach ani w dalszym przepisie nie ma nic o grzybach wspomnianego?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak