Świąteczny barszcz czerwony Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • włoszczyzna

    0,5 kg
  • jabłka

    120 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • ocet

    4 łyżka
  • sól

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • cukier

  • naleśniki

    4 szt
  • kapusta

    8 łyżek
  • mąka

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta pikantna

    5 łyżek
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem
Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 24.06.2016 07:21
barszyk smacznie wyglada i kolor wspaniały
marcia7 28.04.2014 17:36
trochę świątecznie
Adamorek 13.04.2014 17:39
pysznie wygląda
Rycerz 28.12.2013 18:25
Słyszałem, że buraki do barszczu, są jeszcze lepsze jak zapiecze się je w piekarniku.
atos 11.10.2013 08:19
Właśnie, gdzie są grzyby
matesko 07.10.2013 11:07
doskonały przepis, wykorzystam
as28 01.03.2013 11:58
mniam mniam mniam
Klausia 10.01.2013 13:03
Czemu w tytule jest "Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami", a w składnikach ani w dalszym przepisie nie ma nic o grzybach wspomnianego?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat