Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny Alkoholowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
mąka 1 kopiasta szklanka
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

Poncz

woda 1,5 łyżki
margaryna 50 g
kakao 1 łyżka
cukier 1 szkl
wódka 100 ml

Masa śmietanowa

śmietana 30% 250 ml
galaretka cytrynowa 1 op

Dodatkowo

czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny Alkoholowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Świąteczny Alkoholowiec foto
2
Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier.
Krok 2 - Świąteczny Alkoholowiec foto
3
Końcem od drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm).
Krok 3 - Świąteczny Alkoholowiec foto
4
Poncz: Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 4 - Świąteczny Alkoholowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak