Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne słodko-wytrawne śliwki z migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodkie, pyszne, suszone śliwki, a każda nadziana migdałem i smażona w cieście naleśnikowym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Dodatkowej słodyczy i odrobinę świątecznego smaczku nabiorą jeśli oprószymy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Składniki:

śliwki suszone 45 dag
migdały 25 dag
mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
białko 5 szt.
wino białe wytrawne 1.5 szklanki
masło 82% 3 łyżki
cukier puder do posypania 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia 0.75 litra

Porada

To dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek, które nam pozostają w okresie świątecznych, nieco większych wypieków, kiedy do innych ciast używamy raczej samych żółtek.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne słodko-wytrawne śliwki z migdałami

Śliwki opłukać wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby napęczniały. Odcedzić, wybrać pestki, a w ich miejsce włożyć migdała.

W naczyniu rozgrzać masło, wsypać połowę porcji mąki i lekko zrumienić.
Zdjąć z ognia, wsypać pozostałą mąkę, 3 łyżki cukru i tyle zimnego wina aby powstało niezbyt rzadkie ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe). Białka ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać większą ilość oleju, tak aby po włożeniu do niego śliwek, olej je pokrył.

Moczyć śliwki w cieście, wkładać do rondla do mocno rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia się z każdej strony.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak