Świąteczne słodko-wytrawne śliwki z migdałami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Słodkie, pyszne, suszone śliwki, a każda nadziana migdałem i smażona w cieście naleśnikowym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Dodatkowej słodyczy i odrobinę świątecznego smaczku nabiorą jeśli oprószymy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    45 dag
  • migdały

    25 dag
  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • białko

    5 szt.
  • wino białe wytrawne

    1.5 szklanki
  • masło 82%

    3 łyżki
  • cukier puder do posypania

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    0.75 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki opłukać wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby napęczniały. Odcedzić, wybrać pestki, a w ich miejsce włożyć migdała.

W naczyniu rozgrzać masło, wsypać połowę porcji mąki i lekko zrumienić.
Zdjąć z ognia, wsypać pozostałą mąkę, 3 łyżki cukru i tyle zimnego wina aby powstało niezbyt rzadkie ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe). Białka ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać większą ilość oleju, tak aby po włożeniu do niego śliwek, olej je pokrył.

Moczyć śliwki w cieście, wkładać do rondla do mocno rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia się z każdej strony.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

lucynako
To dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek, które nam pozostają w okresie świątecznych, nieco większych wypieków, kiedy do innych ciast używamy raczej samych żółtek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat