Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne roladki
Kroki postępowania
1 łyżka żelatyny Prymat
200 g serka homogenizowanego naturalnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
3 łyżki majonezu
1 ogórek korniszon
kawałek papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
około 300 g szynki konserwowej lub polędwicy sopockiej
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę , jajko ugotowane także.
Ogórka drobno siekamy i odciskamy od soków.
Gdy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy.
Zdejmujemy z ognia .
Serek przekładamy do miski.
Dodajemy majonez i przestudzoną żelatynę.
Warzywa łączymy razem z masą serową.
Zawijamy w folię na której leżała rolada.
Zawijamy jej końce.
Chłodzimy w lodówce około 4 godzin.
U mnie robiona wieczorem przeleżała całą noc.