Świąteczne pierożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    ok pół kg
  • grzyby suszone

    15g
  • pieczarki

    20dag
  • cebula

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    ok 40dag
  • żółtka

    2
  • sól

  • woda

    1/2 szklanki (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować 30min.Pieczarki obrać i pokroić, podsmażyć z cebulką i oprószyć kucharkiem. Grzyby namoczyć (najlepiej wcześniej w nocy) i zagotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać, dodać do kapusty razem z pieczarkami. Całość gotować jeszcze ok 15min. Odcedzić, ostudzić i zmielić blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać z solą,dodać wystudzone stopione masło,żółtka i wodę. Zagnieść ciasto, schować w ciepłe miejsce na 20min. Rozwałkować i wycinać kółka (szklanką). Napełniać farszem, sklejać i dociskać brzegi widelcem. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 4 min od czasu gdy wypłyną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka137 01.01.2012 17:36
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat