Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki z lukrem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 30 dag
miód 40 dag
jajko 2 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sok cytrynowy 5 kropli
cukier puder
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki z lukrem

Kroki postępowania

1
Miód, cukier i margarynę rozpuścić oraz przestudzić, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą oraz przyprawą do pierników, jajka lekko ubić.
Do letniego miodu dodać suche składniki i jajka, zagnieść gładkie ciasto ja je schłodziłam około 2 godzin
Krok 1 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
2
po tym czasie cienko rozwałkować i foremkami wyciąć kształty, pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 min w temp. 180 st.
Krok 2 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
3
Lukier:
Białko ze sparzonego jajka lekko ubić samo, następnie dodać sok cytrynowy i cukier puder, cały czas ubijając ja robię to 1 końcówką w ręcznym robocie, cukier dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, a wszystko zależy od wielkości białka.
Krok 3 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
4
Wystudzone pierniczki dowolnie udekorować lukrem białym lub zabarwić barwnikami spożywczymi i zostawić wyschnięcia.
Krok 4 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 09.12.2013 19:21
Piękne pierniczki.Twoja choinka będzie wspaniała z takimi cudeńkami.
halina17 09.12.2013 18:07
Bardzo ładnie wyglądają.
sanielcia 09.12.2013 15:18
jak pięknie ozdobione!
iziona 09.12.2013 13:20
Edith85, ciasto pod względem współpracy nie jest złe choć sprawia problem przy wałkowaniu(rozrywa się) trzeba robić to powoli co do miękkości to jak były grubsze to wcale nie stwardniały tylko tak jakby przyschły, ale jak już były cieńsze to troszkę bardziej stwardniały, pozostawione na stole do dnia następnego szybko chłoną wilgoć, ponoć po tygodniu rozpływaja się w ustach( ale tego jeszcze nie sprawdziłam )
Janina 09.12.2013 12:20
Super smaczne i piękne;)
Jadwiga/Jaga85 09.12.2013 11:26
ŚLICZNE SĄ!!
norweska20 09.12.2013 10:50
idealne na święta
Megg 09.12.2013 10:19
przepiękne pierniczki
Małgorzata9 09.12.2013 10:16
super pierniczki
Mniam 09.12.2013 09:56
Ślicznie wyglądają. Sama dekorowałam pierniki i wiem jakie to pracochłonne i ile trzeba mieć cierpliwości. Bardzo podziwiam :)
Olga_SK 09.12.2013 09:29
Pięknie się prezentują na choince :P
Aleksandra/Olcia 09.12.2013 09:23
śliczności,małe pychotki
Romanowka 09.12.2013 09:22
Piękna dekoracja. Gratuluję wprawnej ręki!
Luki 09.12.2013 08:57
świetne jako dekoracja na choinkę
Wiesława1 09.12.2013 08:49
Śliczne te pierniczki
Edith85 09.12.2013 08:40
1.czy z ciastem łatwo się pracuje, tzn czy nie kruszy się podczas wykrawania pierniczków? 2.czy pierniczki po upieczeniu szybko stają się miękkie?
Paolcia 09.12.2013 08:23
mmmmmm palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak