Świąteczne pierniczki z lukrem

Świąteczne pierniczki z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • cukier

    30 dag
  • miód

    40 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • sok cytrynowy

    5 kropli
  • cukier puder

  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczne pierniczki z lukrem

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
Miód, cukier i margarynę rozpuścić oraz przestudzić, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą oraz przyprawą do pierników, jajka lekko ubić.
Do letniego miodu dodać suche składniki i jajka, zagnieść gładkie ciasto ja je schłodziłam około 2 godzin
Krok 2 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
po tym czasie cienko rozwałkować i foremkami wyciąć kształty, pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 min w temp. 180 st.
Krok 3 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
Lukier:
Białko ze sparzonego jajka lekko ubić samo, następnie dodać sok cytrynowy i cukier puder, cały czas ubijając ja robię to 1 końcówką w ręcznym robocie, cukier dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, a wszystko zależy od wielkości białka.
Krok 4 - Świąteczne pierniczki z lukrem foto
Wystudzone pierniczki dowolnie udekorować lukrem białym lub zabarwić barwnikami spożywczymi i zostawić wyschnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

elka72 09.12.2013 19:21
Piękne pierniczki.Twoja choinka będzie wspaniała z takimi cudeńkami.
halina17 09.12.2013 18:07
Bardzo ładnie wyglądają.
sanielcia 09.12.2013 15:18
jak pięknie ozdobione!
iziona 09.12.2013 13:20
Edith85, ciasto pod względem współpracy nie jest złe choć sprawia problem przy wałkowaniu(rozrywa się) trzeba robić to powoli co do miękkości to jak były grubsze to wcale nie stwardniały tylko tak jakby przyschły, ale jak już były cieńsze to troszkę bardziej stwardniały, pozostawione na stole do dnia następnego szybko chłoną wilgoć, ponoć po tygodniu rozpływaja się w ustach( ale tego jeszcze nie sprawdziłam )
Janina 09.12.2013 12:20
Super smaczne i piękne;)
Jadwiga/Jaga85 09.12.2013 11:26
ŚLICZNE SĄ!!
norweska20 09.12.2013 10:50
idealne na święta
Megg 09.12.2013 10:19
przepiękne pierniczki
Małgorzata9 09.12.2013 10:16
super pierniczki
Mniam 09.12.2013 09:56
Ślicznie wyglądają. Sama dekorowałam pierniki i wiem jakie to pracochłonne i ile trzeba mieć cierpliwości. Bardzo podziwiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat