Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki od H
Kroki postępowania
Margarynę włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, dodać miód i cukier puder oraz przyprawę do piernika.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Do mąki dodać jajko wymieszać,wlać rozpuszczoną margarynę z miodem i wyrobić.W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki, ciasto ma być sprężyste i nie powinno przylepiać się do rąk.
Na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę , układamy ciastka, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy około 15 minut.
Przygotowujemy lukier:
do miseczki wsypujemy cukier puder 150 gram, dodajemy łyżkę oliwy,mieszamy ,wyciskamy sok z cytryny dodajemy do cukru. Podgrzewamy mleko i dodajemy po łyżce do cukru.Lukier ma być gęsty i trochę lejący tak by łatwo było dekorować.
Do lukru można dodać kolorowe barwniki.
Jeśli myślimy by pierniki umieścić na choince, proponuję przed pieczeniem wyciąć dziurki, ja do tego celu używam nakrętki od długopisu:)A po dekoracji wiążę wstążeczkę.