Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier puder 1 szklanka
miód pszczeli 0,5 szklanki
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 10 dag
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Miód i masło roztopić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać roztopione masło z miodem, wymieszać i ostudzić. Przygotowaną masę wymieszać z jajkami i cukrem pudrem. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić ciasto takie jak na makaron. Wałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami różne kształty. Lekko zrumienić w nagrzanym piekarniku, po upieczeniu ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.08.2012 08:50
extra
ewaa 24.11.2011 20:34
fajne
Monika193
Monika193 02.11.2011 21:22
zapożyczam przepis, niedługo się przyda.
Iwona51
Iwona51 06.04.2011 18:53
śliczne i smaczne
FAFIK 19.03.2011 20:46
świetny przepis
banditka 14.12.2010 12:04
nie ma to jak świąteczne pierniczki ;)
Agnieszka_B 14.12.2010 09:12
Prześliczne i pewnie przepyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak