Świąteczne muffinki korzenne pod śniegową czapą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu spodobają się nie tylko małym łasuchom, choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia dekoracji. Są dziecinnie proste do wykonania, a smak poezja!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    25 dag
  • jajko zielononóżki

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • miód płynny

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • brązowy cukier

    10 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    3 łyżki

Krem śniegowy (waniliowy):

  • serek mascarpone

    25 dag
  • śmietana kremowa 36%

    250 ml
  • pasta z wanilii

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • dekoracja ażurowa

    1 garść
  • krokant do posypania

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie muffinek:

Jajko wbijamy do szklanej miski, wlewamy mleko oraz olej i miód, całość roztrzepujemy trzepaczką.

W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki suche. Do mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta.
Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych.
Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c na pieczeniu góra/dół.

2. Krem śniegowy (waniliowy):
Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier puder i znów zmiksować, nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył.
Przełożyć krem do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką, udekorować zimne muffinki, posypać posypką i śniegowymi śnieżynkami z opłatka. Podawać.
Wesołych Świąt!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat