Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne muffinki korzenne pod śniegową czapą
1. Przygotowanie muffinek:
Jajko wbijamy do szklanej miski, wlewamy mleko oraz olej i miód, całość roztrzepujemy trzepaczką.
W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki suche. Do mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta.
Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych.
Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c na pieczeniu góra/dół.
2. Krem śniegowy (waniliowy):
Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier puder i znów zmiksować, nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył.
Przełożyć krem do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką, udekorować zimne muffinki, posypać posypką i śniegowymi śnieżynkami z opłatka. Podawać.
Wesołych Świąt!