Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym smakuje przeeepysznie! Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy. Zresztą połączenie składników świetnie do siebie pasuje.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Foremka o wymiarach 8,5 x 19 cm:

  • białka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    80 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • masło orzechowe

    80 g
  • olej

    50 mililitrów
  • cynamon

    2 łyżeczki

Wierzch:

  • biała czekolada

    15 g
  • orzechy włoskie

    15 g
  • żurawina suszona

    15 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu dodać olej wymieszany z masłem orzechowym oraz cynamonem.
Jednolite ciasto przełożyć do foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

Po tym czasie na wierzchu jeszcze ciepłego ciasta ułożyć kawałki posiekanej czekolady (*) i po jej delikatnym roztopieniu się całość obsypać posiekanymi orzechami oraz żurawiną.

Diana Rusiłowicz
(*) Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 17.12.2018 19:45
Fajnie i pomysłowo roztopić czekoladę na ciepłym jeszcze cieście i posypać czym się ma to znaczy różnorodnymi bakaliami.;)Super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat