Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne kocie oczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 15 dag
mąki 25 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
powidła śliwkowe
dżem malinowy
posypka MOTYLKI

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne kocie oczka

Mąkę przesiać przez sito, połączyć z margaryną. W osobnej miseczce, żółtka roztrzepać z cukrem pudrem. Następnie dodać pomału wymieszaną mąkę z margaryną i cały czas zagniatać rękoma. Przygotowane ciasto dać do woreczka i wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Wycinać ciasteczka. Należy wyciąć taką samą liczbę kółeczek bez dziurki, co i z dziurką na środku. Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Ciasteczka z dziurką posmarować odrobiną roztrzepanego białka. Ułożyć na nich motylki. Na każdym ciasteczku (z dziurką) kilka motylków. Włożyć do piekarnika i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Na zimnych ciasteczkach (bez dziurki) rozsmarować dżem lub powidła. Przykryć ciasteczkiem z dziurką. Postępować tak do skończenia ciasteczek. Ułożyć jedne obok drugich, na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.01.2013 11:56
jakie fajne
mysza75 04.01.2013 11:43
bardzo fajne ciacha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak