Świąteczne czekoladowo- pomarańczowe muffinki z karmelizowaną pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • jogurt grecki

    1/2 szklanki
  • sok pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • czekolada stopiona

    100 g
  • pomarancza - plastry

    2 szt
  • cukier trzcinowy

    1/2 szklanki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • likier pomarańczowy

    3 łyżeczki
  • anyż

  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • karmel

    1 cały
  • sok pomarańczowy

    1/4 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnuszka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, imbir, cynamon, kardamon, anyż i likier pomarańczowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu aż powstanie lekki syrop, wówczas dodajemy pokrojoną pomarańczę i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, jogurt, oliwę, cukier, sok pomarańczowy, stopioną czekoladę, sodę oraz cały syrop z karmelizowania pomarańczy.
Wszystko dobrze mieszamy tylko do połączenia się składników, wlewamy do foremki muffinkowej wyłożonej papilotkami do 3/4 jej wysokości. Na wierzch układamy po jednym plasterku karmelizowanej pomarańczy i wkładamy do nagrzanego pieca do 170'C na około 25 minut.
Studzimy i podajemy do Świątecznej kawy.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat