Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasto wiśniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszne mocno aromatyczne ciastko o wiśniowo-cynamonowym smaku pod pierzynką ze słodkiej kruszonki.

Składniki:

Ciasto:

schłodzone masło 1 kostka
mąka pszenna lub tortowa 60 dag
cukier 25 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 0.5 łyżeczka
wanilia 2 szczypty
anyż 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
wiśnie 65 dag

Porada

Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami, ale akurat w wersji wiśniowej, lekko kwaśnej pachnącej korzennymi przyprawami - Świętami - to ciasto nam smakuje najlepiej :)

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto wiśniowe

Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni (bez termoobiegu).
Ze wszystkich składników (oprócz przypraw i wiśni ) szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

1 część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Z pozostałych dwóch części wykładamy ciasto na blachę posmarowaną masłem (najlepiej ugniatając palcami)
Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku przez około 8-10 min.

Wiśnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, można podsypać też odrobiną cukru pudru.
Przekładamy owoce na podpieczone ciasto.
Wyjmujemy ciasto, które odpoczywało w zamrażarce i na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto na wyłożone owoce.
Można też odrywać małe kawałeczki i spłaszczone układać na owocach.

Całość pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 stopni.


Dekorować dowolnie i wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak