Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • białko

    4 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • mak

    75 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • orzechy włoskie

    50 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Kisiel żurawinowy

  • żurawina suszona

    70 g
  • woda

    0,75 szklanki
  • cukier

    3 łyżeczki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

Masa

  • cukier

    1/3 szklanki
  • likier kokosowy

    100 ml
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżeczki
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki kokosowe, orzechy i proszek od pieczenia wymieszać, dodać do ubitej masy z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Blaszkę 23x23cm posmarować masłem wyłożyć dno papierem do pieczenia, nałożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach 25-30 minut.
Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce.

KISIEL:
Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta.

MASA:
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić.

Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy.
wedith1
Jeśli chcemy bardziej sztywnąmasę kokosową należy dodać więcej masła 150g

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 17.12.2016 21:49
rewelacyjne ciasto
iziona 17.12.2016 18:13
Bardzo ładne i świateczne ciasto.
Grazyna0211 17.12.2016 09:40
smaczne ciasto
halina17 16.12.2016 19:45
Dobre ciasto.
dodi 16.12.2016 19:24
ale pysznie wygląda
tomek18 16.12.2016 17:17
pyszne ciasto
ada.la 16.12.2016 16:42
wygląda rewelacyjnie
ben-ka 16.12.2016 16:11
Bardzo smakowicie wygląda.
Ola1young 16.12.2016 14:48
apetycznie wygląda :)
cukiereczek 16.12.2016 14:17
REWELACYJNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat