Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
białko
4 sztuki -
żółtko jajek
2 sztuki -
cukier wanilinowy
2 łyżeczki -
sól
szczypta -
mak
75 g -
wiórki kokosowe
50 g -
orzechy włoskie
50 g -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
Kisiel żurawinowy
-
żurawina suszona
70 g -
woda
0,75 szklanki -
cukier
3 łyżeczki -
imbir starty
1 łyżeczka -
cynamon Prymat
1 łyżeczka -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Masa
-
cukier
1/3 szklanki -
likier kokosowy
100 ml -
cukier wanilinowy
1 łyżeczka -
mąka ziemniaczana
4 łyżeczki -
masło
100 g
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki kokosowe, orzechy i proszek od pieczenia wymieszać, dodać do ubitej masy z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Blaszkę 23x23cm posmarować masłem wyłożyć dno papierem do pieczenia, nałożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach 25-30 minut.
Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce.
KISIEL:
Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta.
MASA:
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy.
Jeśli chcemy bardziej sztywnąmasę kokosową należy dodać więcej masła 150g![]()
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)