Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

białko
4 sztuki
żółtko jajek
2 sztuki
cukier wanilinowy
2 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat
mak
75 g
wiórki kokosowe
50 g
orzechy włoskie
50 g
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki

Kisiel żurawinowy

żurawina suszona
70 g
woda
0,75 szklanki
cukier
3 łyżeczki
imbir starty
1 łyżeczka
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka

Masa

cukier
1/3 szklanki
likier kokosowy
100 ml
cukier wanilinowy
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
4 łyżeczki
masło
100 g

Porada

Jeśli chcemy bardziej sztywnąmasę kokosową należy dodać więcej masła 150g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki kokosowe, orzechy i proszek od pieczenia wymieszać, dodać do ubitej masy z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Blaszkę 23x23cm posmarować masłem wyłożyć dno papierem do pieczenia, nałożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach 25-30 minut.
Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce.

KISIEL:
Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta.

MASA:
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić.

Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.12.2016 21:49
rewelacyjne ciasto
iziona 17.12.2016 18:13
Bardzo ładne i świateczne ciasto.
Grazyna0211 17.12.2016 09:40
smaczne ciasto
halina17 16.12.2016 19:45
Dobre ciasto.
dodi 16.12.2016 19:24
ale pysznie wygląda
tomek18 16.12.2016 17:17
pyszne ciasto
ada.la 16.12.2016 16:42
wygląda rewelacyjnie
ben-ka 16.12.2016 16:11
Bardzo smakowicie wygląda.
Ola1young 16.12.2016 14:48
apetycznie wygląda :)
cukiereczek 16.12.2016 14:17
REWELACYJNE
mirosława4 16.12.2016 13:15
wyśmienite :)
AZgotuj 16.12.2016 12:39
Cudowne ciasto :)
Wafelek2601 16.12.2016 12:38
Świetne ciasto
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:26
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak