Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    1 szt
  • cytryna

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • lubczyk

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • grzyby suszone

    5 leśne
  • kwaśna śmietana

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby opłukujemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Po ok. 30 min. grzyby gotujemy, odcedzamy, kroimy w paseczki i wrzucamy z powrotem do wywaru. Seler obieramy, kroimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy lubczyk i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wszystko miksujemy i możemy przetrzeć przez sito ale nie koniecznie. Bulion z selerem łączymy z wywarem grzybowym, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną zmiksowaną z żółtkiem. Nie zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paulina2157

30.04.2013 12:11
lubię takie grzybowe zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat