Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna zupa grzybowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1 szt
cytryna 1 szt
żółtko jajek 1 szt
lubczyk do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
bulion warzywny 3 szklanki
grzyby suszone 5 leśne
kwaśna śmietana 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna zupa grzybowa

Suszone grzyby opłukujemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Po ok. 30 min. grzyby gotujemy, odcedzamy, kroimy w paseczki i wrzucamy z powrotem do wywaru. Seler obieramy, kroimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy lubczyk i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wszystko miksujemy i możemy przetrzeć przez sito ale nie koniecznie. Bulion z selerem łączymy z wywarem grzybowym, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną zmiksowaną z żółtkiem. Nie zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 30.04.2013 12:11
lubię takie grzybowe zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak