Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna wiewiórka z kremem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 4 szt
olej 0,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
jabłka 4 szt
orzechy włoskie 1 szkl

Krem

śmietana kremówka 300 ml
serek mascarpone 400 ml
cukier puder 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna wiewiórka z kremem

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Krok 1 - Świąteczna wiewiórka z kremem foto
2
Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Świąteczna wiewiórka z kremem foto
3
Następnie do ciasta dolewamy olej, dodajemy obrane i starte na jarzynowej tarce jabłka oraz lekko rozkruszone orzechy. Mieszamy i przelewamy na blaszkę o wymiarach ok 20x20
Krok 3 - Świąteczna wiewiórka z kremem foto
4
Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut do suchego patyczka. Po dokładnym ostudzeniu przecinamy.
Krok 4 - Świąteczna wiewiórka z kremem foto
5
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo mascarpone.Dokładnie mieszamy. Przekładamy tym kremem ciasto. Wierzch dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Świąteczna wiewiórka z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak