Świąteczna wędlina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    1 kg
  • suszone śliwki kalifornijskie

    ok 15 sztuk
  • morele suszone

    ok 15 sztuk
  • czosnek granulowany

    0,5 łyżeczki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    3/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/3 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • pieprz

  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczna wędlina  foto
Mięso należy opłukać i osuszyć.
W miseczce mieszamy przyprawy. Oczywiście ich ilość możemy dowolnie zmienić według upodobań rodziny.
Krok 2 - Świąteczna wędlina  foto
Wymieszane przyprawy zalewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Krok 3 - Świąteczna wędlina  foto
Po tym czasie mięso wyjmujemy. Za pomocą długiego noża wykonujemy przez całą długość mięsa nacięcie (tunel).
Krok 4 - Świąteczna wędlina  foto
W nacięcie upychamy na zmianę morele i śliwki.
Krok 5 - Świąteczna wędlina  foto
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy całość około 1,5 godzimy w 180˚C. Po godzinie pieczenie przebijamy rękaw i mięso dopiekamy jeszcze około 0,5 godz. polewając je wytworzonym sosem.
Jadwiga/Jaga85
Tak przygotowane mięso podaje na zimno jako świąteczną wędlinę do chleba i sałatek. Jej kolorowe wnętrze nie tylko smakuje ale ładnie wygląda na świątecznym stole. Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.10.2014 20:26
Pyszne mięso.
mysza75 26.10.2014 18:54
jaka dobra tez taką robię bardzo ją lubię
IZABELA29 26.10.2014 11:01
bardzo ładnie wygląda
Wiesława1 26.10.2014 10:43
wyglada bardzo smakowicie
malaczarna23 26.10.2014 08:53
Na swieta i nietylko:) uwielbiam takie miesko
ada.la 25.10.2014 21:28
ale narobiłaś mi smaku na tą roladę
asiczekz 25.10.2014 21:06
zapachniało świętami :)
Kuchenka 25.10.2014 18:42
apetycznie sie prezentuje
ben-ka 25.10.2014 18:16
Bardzo apetyczne mięsko!
Christopher 25.10.2014 18:08
Piękna rolada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat