Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg

Marynata

pomarańcza 1 sztuka
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
miód płynny 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Sos

żurawina 200 g
cukier 75 g
woda 100 ml
wiśniówka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

Kroki postępowania

1
Po dokładnym wymyciu pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem, miodem i goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Krok 1 - Świąteczna szynka z sosem żurawinowym foto
2
Następnie szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia
Krok 2 - Świąteczna szynka z sosem żurawinowym foto
3
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Krok 3 - Świąteczna szynka z sosem żurawinowym foto
4
Wymytą żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Krok 4 - Świąteczna szynka z sosem żurawinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 31.03.2015 13:14
chętnie bym się poczęstowała! Wygląda pycha!
dodi 31.03.2015 09:54
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak