Świąteczna szarlotka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja dzisiejsza szarlotka jest przepisem ze starego zeszytu mojej babci. Kruche, miękkie, delikatne ciasto i soczysty, orzeźwiający mus jabłkowy połączony z mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Zapach tej pysznej szarlotki roznosił się po całym mieszkaniu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • żółtko surowe

    2 szt.
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    1 duża łyż.
  • cukier puder

    3 duże łyż.
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki

Mus jabłkowy:

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    3 duże łyż.
  • sok z cytryny

    2 duże łyż.
  • cynamon Prymat

    1.5 łyżeczki
  • goździki mielone

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

    3 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczona, dodać masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko usiekać nożem, następnie dodać żółtka i posiekane orzechy, szybko, dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na małe kawałki.
Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny.
Mieszając gotować na małym ogniu do rozgotowania jabłek.
Zdjąć z ognia, dodać mielony cynamon i mielone goździki wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek. Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:00
Zawsze dobry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat