Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka
Do miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczona, dodać masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko usiekać nożem, następnie dodać żółtka i posiekane orzechy, szybko, dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na małe kawałki.
Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny.
Mieszając gotować na małym ogniu do rozgotowania jabłek.
Zdjąć z ognia, dodać mielony cynamon i mielone goździki wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.