Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szarlotka

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja dzisiejsza szarlotka jest przepisem ze starego zeszytu mojej babci. Kruche, miękkie, delikatne ciasto i soczysty, orzeźwiający mus jabłkowy połączony z mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Zapach tej pysznej szarlotki roznosił się po całym mieszkaniu.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2.5 szklanki
masło lub margaryna 1 kostka
żółtko surowe 2 szt.
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
jogurt grecki 1 duża łyż.
cukier puder 3 duże łyż.
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki

Mus jabłkowy:

jabłka 1 kg
cukier 3 duże łyż.
sok z cytryny 2 duże łyż.
cynamon Prymat 1.5 łyżeczki
goździki mielone 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 3 duże łyż.

Porada

Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek. Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka

Do miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczona, dodać masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko usiekać nożem, następnie dodać żółtka i posiekane orzechy, szybko, dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na małe kawałki.
Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny.
Mieszając gotować na małym ogniu do rozgotowania jabłek.
Zdjąć z ognia, dodać mielony cynamon i mielone goździki wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:00
Zawsze dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak