Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna strucla z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 gram
drożdże świeże 50 gram
cukier 2 łyżki
masło 250 gram
śmietana gęsta 100 mililitrów
jaja 2 sztuki
sól szczypta
Nadzienie:
masa makowa 800 gram
orzechy włoskie 200 gram
rodzynki 200 gram
skórka pomarańczowa 150 gram
białko 2 sztuki
lukier
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier puder 4 łyzki
skórka pomarańczowa do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna strucla z makiem

Pokruszone drożdże zasypuję cukrem i odstawiam na chwilę żeby zrobiły się płynne. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Rozgniatając palcami łączę masło z mąką. Dodaję płynne drożdże, jaja, śmietanę i zagniatam ciasto które powinno być miękkie i elastyczne. Dzielę je na dwie części, każdą rozwałkowuję na duży prostokąt. Ubijam białka, smaruję rozwałkowane ciasto, resztę dodaję do maku i delikatnie mieszam.

Masę makową mieszam z bakaliami i białkami. Wykładam na ciasto i zwijam w rulony, każdy z kawałków układam na osobnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam z jednej strony rozsuwając lekko. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 30 minut, wystudzone polewam lukrem i posypuję skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 05.02.2014 10:43
mniamuś :) rewelacja :)
iziona 18.12.2013 20:39
Przez takie wypieki kocham te swieta :)
KasiaK90 17.12.2013 19:22
uwielbiam takie strucle!
jasiek 17.12.2013 11:57
ale wspaniały
aniagdz 17.12.2013 10:56
ciekawy przepis ;)
kriko 17.12.2013 10:26
wygladaja bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak