Świąteczna karkówka

Świąteczna karkówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    4 sztuki
  • olej

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • keczup pikantny

    1 łyżka
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • karkówka

    ok.1,30 bez kości
  • jabłko winne

    3 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę myję i osuszam ręcznikiem kuchennym. Przeciskam czosnek przez praskę , rozcieram z solą (ok 1 łyzeczki , bo sos sojowy jest słony), dodaję resztę składników (oprócz owoców) i ucieram na gładki sos. Sosem tym smaruję karkówkę i zostawiam na 12 godzin w lodówce . Najlepiej jest to zrobić wieczorem a w następnym dniu upiec- ja tak robiłam . Karkówka zwłaszcza jeśli jest dość gruba przejdze marynatą do środka . Następnego dnia mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez ok 30 minut najpierw w dość gorącym piecu 200*C , potem zmniejszam temperaturę do 180*C. W międzyczasie obieram jabłka i dzielę na ósemki , jak mniejsze jabłka mogą być i ćwiartki a śliwki umyte oczywiście przekrawam na pół i usuwam pestkę . Po tym czasie kiedy mięsko jest już ładnie przyrumienione odwracam go na drugą stronę dookoła obkładam owocami a wierzch cebulą pokrojoną w talarki. Przykrywam to folią aluminiową i piekę do pół godziny . Pod koniec zdejmuję folię i czekam ,aż miesko ładnie się zarumieni.To trwa ok 15-20 minut. Tak upieczone jest soczyste i bardzo smaczne.Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

02.07.2013 10:35
na pewno przepyszna:-)

Bernadeta1

05.05.2013 00:43
bardzo smacznie wygląda

Joanna23

20.03.2013 10:43
wygląda wspaniale

barbara11561

04.03.2013 16:48
pyszna karkóweczka:)

Mati13

21.01.2013 21:59
dobra nie tylko od święta - super

Natalia/tubisiek

12.01.2013 09:36
wygląda wspaniale!!

kuklik

03.01.2013 15:08
zjadło by się

pajbek

03.01.2013 13:45
Super mięsko, pycha :-)

olkaaa

19.12.2012 08:25
bardzo ją lubię

IZABELA29

16.12.2012 11:25
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat