Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna karkówka

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 4 sztuki
olej 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
keczup pikantny 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
karkówka ok.1,30 bez kości
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna karkówka

Karkówkę myję i osuszam ręcznikiem kuchennym. Przeciskam czosnek przez praskę, rozcieram z solą (około 1 łyżeczki, bo sos sojowy jest słony), dodaję resztę składników (oprócz owoców) i ucieram na gładki sos. Sosem tym smaruję karkówkę i zostawiam na 12 godzin w lodówce. Najlepiej jest to zrobić wieczorem, a w następnym dniu upiec - ja tak robiłam. Karkówka, zwłaszcza jeśli jest dość gruba przejdzie marynatą do środka.

Następnego dnia mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez ok 30 minut najpierw w dość gorącym piecu 200*C , potem zmniejszam temperaturę do 180*C.

W międzyczasie obieram jabłka i dzielę na ósemki, jak mniejsze jabłka mogą być i ćwiartki, a śliwki umyte oczywiście przekrawam na pół i usuwam pestkę.

Po tym czasie kiedy mięsko jest już ładnie przyrumienione odwracam go na drugą stronę dookoła obkładam owocami a wierzch cebulą pokrojoną w talarki. Przykrywam to folią aluminiową i piekę do pół godziny . Pod koniec zdejmuję folię i czekam ,aż miesko ładnie się zarumieni.To trwa ok 15-20 minut.

Tak upieczone jest soczyste i bardzo smaczne.

Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piotr 31.12.2022 14:47
Czy tempratury są z termoobiegiem czy bez? Góra czy dół?
Doradca Smaku 02.01.2023 09:53
Najlepiej piec z termoobiegiem, środek :)
Róża1 02.07.2013 10:35
na pewno przepyszna:-)
Bernadeta1 05.05.2013 00:43
bardzo smacznie wygląda
Joanna23 20.03.2013 10:43
wygląda wspaniale
barbara11561 04.03.2013 16:48
pyszna karkóweczka:)
Mati13 21.01.2013 21:59
dobra nie tylko od święta - super
Natalia/tubisiek 12.01.2013 09:36
wygląda wspaniale!!
kuklik 03.01.2013 15:08
zjadło by się
pajbek 03.01.2013 13:45
Super mięsko, pycha :-)
olkaaa 19.12.2012 08:25
bardzo ją lubię
IZABELA29 16.12.2012 11:25
pyszna
ben-ka 16.12.2012 11:06
Jak ja to lubię:)
Anna169Hosz 14.12.2012 15:42
Dla mnie bomba!
adelajda 10.12.2012 06:25
super !
IZABELA29 08.12.2012 12:37
juz na stronie czuć święta....coraz więcej świątecznych przepisów
Piotr-21 08.12.2012 12:36
pyszna
Barbara/zuza22_85 08.12.2012 12:05
aż ślinka cieknie :) bardzo apetyczna
gosia56 08.12.2012 11:26
napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak