Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w ziołowej oliwie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 10 szt
oliwa 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
oregano 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w ziołowej oliwie

Czosnek obieramy kroimy w plasterki i wrzucamy do oliwy, odstawiamy na bok. Pomidory kroimy na połowy, układamy na blaszce, obficie posypujemy solą morską i suszymy w uchylonym piekarniku 90C ok. 90min. Pomidorki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy. Następnie dokładnie oszuszamy. Tak przygotowane układamy w słoiczku, posypujemy oregano i zalewamy oliwą (czosnek należy wcześniej usunąć, zależy nam jedynie na aromacie). Pomidorki trzymamy w lodówce, po trzech dniach są gotowe do spożycia. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 26.03.2013 09:09
bardzo fajny przepis, a ja się zastanawiałam jak suszyć pomidory, teraz już wiem i skorzystam w przepisu! :)
Noruas 26.03.2013 00:04
Robię bardzo podobne! I uwielbiam!
Zdzisław 25.03.2013 23:22
smaczne, łatwe do zrobienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak