Suszone pomidory w ziołowej oliwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    10 szt
  • oliwa

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • oregano

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy kroimy w plasterki i wrzucamy do oliwy, odstawiamy na bok. Pomidory kroimy na połowy, układamy na blaszce, obficie posypujemy solą morską i suszymy w uchylonym piekarniku 90C ok. 90min. Pomidorki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy. Następnie dokładnie oszuszamy. Tak przygotowane układamy w słoiczku, posypujemy oregano i zalewamy oliwą (czosnek należy wcześniej usunąć, zależy nam jedynie na aromacie). Pomidorki trzymamy w lodówce, po trzech dniach są gotowe do spożycia. Polecam!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 26.03.2013 09:09
bardzo fajny przepis, a ja się zastanawiałam jak suszyć pomidory, teraz już wiem i skorzystam w przepisu! :)
Noruas 26.03.2013 00:04
Robię bardzo podobne! I uwielbiam!
Zdzisław 25.03.2013 23:22
smaczne, łatwe do zrobienia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat