Suszone pomidory w oliwie z ziołami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone pomidory

    100 g
  • woda

    500 ml
  • ocet

    1,5 łyżki
  • oliwa

    1 szkl
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy zimną wodę i ocet, dorzucamy suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano pomidory w zalewie doprowadzamy do zagotowania, od razu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygną wykładamy je na sito i pozwalamy im dokładnie się odsączyć. Można też jeszcze dodatkowo obsuszyć je ręcznikiem kuchennym.
Pomidory przekładamy do wyparzonego słoiczka, posypując je przyprawami i przekładając ząbkami czosnku. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek EV, pamiętając, żeby pomidory były całkowicie nią przykryte.
Pomidory przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 30.04.2014 19:57
też robię , bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat