Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w oliwie z ziołami

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
czosnek 4 ząbki
oliwa
oregano 4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w oliwie z ziołami

Kroki postępowania

1
Pomidory przekroić wzdłuż i wyjąć wodniste części. Obsypać solą. Najlepiej nadają się do tego Limy. Suszyć w piekarniku w 90 stopniach z termoobiegiem przez ok 5 godzin przy uchylonych drzwiczkach. W ten sposób wychodzi wilgoć. Bez termoobiegu w 110 stopniach. Można suszyć pomidory z pestkami, czas suszenia wtedy się wydłuży. Za to w smaku są lepsze od tych wydrążonych :)
Krok 1 - Suszone pomidory w oliwie z ziołami foto
2
Do słoiczków ( u mnie 0,5l )wsypać po 1 łyżeczce oregano, 4 listki bazylii i po 1 ząbku czosnku. Włożyć luźno pomidory.
Krok 2 - Suszone pomidory w oliwie z ziołami foto
3
Oliwę podgrzać, ale NIE doprowadzając jej do wrzenia. Zalać pomidory, zakręcić słoiczki. Na 1 słoik 0,5l wchodzi 1 kg świeżych pomidorów. Smacznego!
Krok 3 - Suszone pomidory w oliwie z ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 26.08.2015 10:29
Jutro zabieram się za robienie takich pomidorków!
berys18 19.12.2014 16:32
świetne pomidorki
paula191919 23.09.2014 16:07
O spróbuję zrobić sama jak grzejniki zaczną u mnie grzać ; )
IKrakowianka 13.11.2013 16:55
pyszne są takie pomidory
IwonaDD 07.11.2013 10:13
pychota nad pychotami :)
Jastinka 02.11.2013 22:14
świetny przepis
adelajda 23.10.2013 14:11
Robię też takie są dużo lepsze od kupnych
goofy9 05.10.2013 10:47
jak co roku i w tym roku planowałam je zrobić i nic z tego nie wyszło...w przyszłym roku zrobię na pewno :)
Mniam 04.10.2013 18:44
Pomidory wykorzystuję głównie do surówek. Roladki drobiowe są z nimi pyszne. Nie mówiąc już o tym, że połowę zjadam prosto ze słoika :)
Klausia 04.10.2013 16:39
świetny pomysł, do czego później takie pomidory wykorzystujesz :) ?
Mysiunia 24.09.2013 09:44
sama nigdy nie robiłam, ale podoba mi się :)
gusia1000 05.09.2013 17:49
Świetny pomysł.
ONY_za_kare 04.09.2013 10:43
cudowne są takie pomidorki!
gosia56 04.09.2013 10:12
super pomysł
Alex_M 03.09.2013 12:56
wspaniałe pomidorki!
Mniam 03.09.2013 07:39
Pod wpływem ciepłej oliwy słoiki się zamykają, więc można przechowywać w spiżarni.
Anna169Hosz 02.09.2013 22:33
Mój przysmak :)
Róża1 02.09.2013 22:14
nigdy nie robiłam:-) , ale je uwielbiam:-) , może się skuszę aby zrobić
dwa pokoje z kuchnią 02.09.2013 21:11
muszę koniecznie zrobić bo mi krzaki obrodziły :)
Ania321 02.09.2013 20:55
pychotka, uwielbiam :)
migotka28 02.09.2013 20:53
uwielbiam takie pomidorki ale sama jeszcze nie robiłam
Renataj 02.09.2013 20:49
Fajny przepis - taki faktycznie prosty krok po kroku, że aż chce się takie pomidory zrobić.Zawsze chce zrobić ale zawsze brak mi odwagi. Czy takie pomidory można przechowywać w spiżarni czy tylko w lodówce ?
kasienka23 02.09.2013 20:48
świetne pomidorki!
Aannkaa82 02.09.2013 20:10
Super, i po co kupować gotowe :)
monika141 02.09.2013 20:05
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak