Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w oleju

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory
olej
sól
czosnek 2 ząbki do słoika
oregano świeże 1-2 gałązki do słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w oleju

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół, wykroić zgrubienie po ogonku. Można łyżką wydrążyć nasionka ale ja akurat tego nie robiłam. Blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasno połówki pomidorów, skórką do dołu. Pomidory oprószyć lekko solą. Blaszki wstawić do piekarnika. Pomidory suszyć w temperaturze od 120C-80 C na funkcji termoobieg przy uchylonych drzwiczkach. Suszenie trwa ok 5-7 godzin w zależności od tego jak soczyste są pomidory. Moje suszyły się ok 5 godzin ale ze względu na tegoroczną susze pomidorki nie były aż tak bardzo soczyste. Suszenie zaczynamy od temperatury 120 C, suszymy ok 2 godziny. Potem obserwujemy suszenie, jak pomidory za szybko się brązowią to zmniejszamy nieco temperaturę aby się nie przypaliły, na koniec dosuszamy już na tej najniższej. Jeśli pomidorki są nierównej wielkości to trzeba je sortować podczas suszenia i odkładać te mniejsze bo one szybcej dosychają. Pomidory powinny być suche ale nadal elastyczne. Wysuszone zimne pomidorki ułożyć w słoiku. Do słoiczka dodać czosnek i oregano (jeśli nie mam świeżych gałązek można dać suszone). Zamiast oregano można dać inne zioła np. bazylię lub rozmaryn. Pomidorki w słoiczku zalać gorącym ale nie wrzącym olejem. Zakręcić i odstawić do góry dnem.

Suszenie można rozłożyć na 2-3 dni. Między suszeniem w piekarniku można pomidorki wystawić na słońce. Można też wykorzystać rozgrzany piekarnik po pieczeniu ciasta czy chleba, wystarczy po upieczeniu piekarnik na kilka minut szeroko otworzyć a potem wstawić blaszkę z podsuszonymi pomidorkami i tak zostawić przy uchylonych drzwiczkach aż piekarnik całkowicie wystygnie. Pomidorki można też ususzyć w suszarce do żywności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.03.2016 21:13
słoiczek- skarb :)
Mniam 02.09.2015 09:17
U mnie się już wysuszyły :) Domowe są o niebo lepsze!
ben-ka 02.09.2015 08:37
Też sobie takie robię:)
bogusia 82 01.09.2015 22:53
fantastyczne pomidorki:)
Alex_M 01.09.2015 19:23
super pomidorki :)
Stenka 01.09.2015 18:28
Warto zrobić kilka słoiczków
DorotaZ 01.09.2015 17:49
Domowe pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak