Suszone pomidory

Suszone pomidory

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pomidory, 2, 5 kg

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drobne, podłużne pomidory przekrawamy wzdłuż i układamy na suszarce do warzyw. Włączamy najpierw na 10 godzin, potem sprawdzamy i odkładamy te, które są ususzone. Pomidory są gotowe, gdy nie są już elastyczne tylko sztywne i kruszą się. Możemy kontynuować suszenie na powietrzu w słoneczny, wietrzny dzień.
Przechowujemy w słoiczkach z dodatkiem ryżu zawiniętego w gazę, który wyciąga wilgoć lub w słoiczkach zalane oliwą.

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela/bella81

18.07.2012 09:59
niestety nie mam suszarki do warzyw :(

Renataj

05.06.2012 23:29
Super. Sezon pomidorowy przed nami więc pomysł bardzo na czasie.

Adamorek

09.05.2011 12:29
super przekąska

ben-ka

10.04.2011 09:48
Sama nie suszę pomidorów ale Ciebie podziwiam za cierpliwość.

Ewa104

26.03.2011 22:21
Uwielbiam je,zwłaszcza w oliwie z ziołami.

Beata73

18.02.2011 16:17
wspaniałe!

Smakosz6

24.11.2010 16:59
mniam

kot_pankracy

23.11.2010 10:42
muszę spróbować w przyszłym roku

Joanna108

07.11.2010 07:25
ja zalewam oliwą z dodatkiem ziół. są wtedy bardzo aromatyczne i przypominają letnie klimaty.

Łucja1

22.10.2010 14:25
pychotka! chyba je zrobię bo na targu są jeszcze pomidory w dobrej cenie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat