Suszone pomidory

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 kg małych pomidorów

  • sól

  • 1,5 szkl.oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (mała część tych gniazd powinna zostać- dla smaku). Pomidory opruszyć solą i wysuszyć (opcje - słońce, suszarka, piekarnik). Powinny być wysuszone tak by pozostawały ciągle elastyczne i utraciły ok.3/4 objętości.
Gorąca oliwą zalać czosnek (obrane ząbki) przykryć i zostawić do wystygnięcia, po czym czosnek wyłowić. W słoikach układać ususzone pomidory przekładając bazylią, całość zalać oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 09.05.2011 10:43
fajnie takie zrobić
Agnieszka_B 09.07.2010 21:27
Uwielbiam suszone pomidory i również sama je przyrządzam:)
Dorota76 07.07.2010 17:46
Takie pomidorki są bardzo smaczne
noculos 06.07.2010 18:58
Dobry sposób na przetworzenie pomidorów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat