Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 kg małych pomidorów
sól
1,5 szkl.oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory

Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (mała część tych gniazd powinna zostać- dla smaku). Pomidory opruszyć solą i wysuszyć (opcje - słońce, suszarka, piekarnik). Powinny być wysuszone tak by pozostawały ciągle elastyczne i utraciły ok.3/4 objętości.
Gorąca oliwą zalać czosnek (obrane ząbki) przykryć i zostawić do wystygnięcia, po czym czosnek wyłowić. W słoikach układać ususzone pomidory przekładając bazylią, całość zalać oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 09.05.2011 10:43
fajnie takie zrobić
Agnieszka_B 09.07.2010 21:27
Uwielbiam suszone pomidory i również sama je przyrządzam:)
Dorota76 07.07.2010 17:46
Takie pomidorki są bardzo smaczne
noculos 06.07.2010 18:58
Dobry sposób na przetworzenie pomidorów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak