Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone grzyby

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koźlarze
borowiki
opieńki

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone grzyby

Zebrane w lesie grzybki dokładnie czyszczę z wszelkich zanieczyszczeń nożykiem. Grzybów nie myję tak aby nie nasiąknęły wodą. Do suszu używam tylko kapeluszy grzybów. Dzisiaj udało mi się nazbierać trochę borowików, koźlarzy i opieniek i to z nich przygotuje susz. Przygotowane kapelusze kroję na plastry o szerokości około 1 centymetra. Układam paski w specjalnej suszarce do grzybów i zostawiam na całą noc. Grzyby przechowuje w szczelnym słoiku, tak aby nie utraciły swoich walorów zapachowych. Całość wygląda i pachnie pięknie i nadaje się do przygotowania wielu potraw, między innmi zupy grzybowej, bigosu czy różnego rodzaju sosów. W mojej kuchni przydają się zawsze w mroźne zimowe popołudnia;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.09.2015 10:49
rarytasy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak