Suszona lima

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory Lima

    5 kg
  • oliwa

    1 szklanka
  • czosnek

    1,5 główki
  • sól

  • olej słonecznikowy

    3-4 szkalnki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Suszona lima foto
Pomidory dokladnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wycinamy szypułki. Ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po czym temperaturę od razu zmniejszamy do 90-100 stopni, drzwiczki piekarnika pozostawiamy lekko uchylone. Pieczemy pomidory przez 2 godziny po czym zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) przy całkowicie otwartych drzwiczkach, aby podsuszyły się na świeżym powietrzu. Ponownie włączamy piekarnik i suszymy w nim pomidory przez kolejną godzinkę lub dwie.
Krok 2 - Suszona lima foto
Olej mieszamy z oliwą z oliwek i mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy suszone zioła.
Krok 3 - Suszona lima foto
W niedużych słoiczkach układamy kilka pomidorów, kładziemy plastry czosnku i kilka listków świeżej bazykii, kładziemy kolejną warstwę pomidorów itd. do zapełnienia słoików.
Krok 4 - Suszona lima foto
Zalewamy pomidory gorącą oliwą (gdy zaczną skwierczeć, to znak że olej ma idealną temperaturę), zakręcamy słoiczki, pasteryzujemy słoiczki przez 5 minut i odwracamy do góry dnem.
Krok 5 - Suszona lima foto
Gdy słoiki ostygną, odwracamy je i chowamy w ciemne i chłodne miejsce, aby za bardzo nas nie kusiły i mogły \"dojść do siebie\" przez co najmniej kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 19.11.2011 23:57
więc teraz będę szukał Limy :o)
Renia1 12.11.2011 12:38
nigdye nie jedlam tych suszonych pomidorkow, a widze ze sa coraz popularniejsze
BernadettaP 06.10.2011 23:03
Lima jest w wielu sklepach, ale nie we wszystkich, bo niestety ludzie się jeszcze na niej nie poznali i średnio schodzi, a jest rewelacyjna i do suszenia i na przecier- ma dużo miąższu, a mało ziaren i wody.
pacpaw 06.10.2011 23:01
takie pomidorki można dostać w zwykłym sklepie czy jakoś specjalne zamówienia są potrzebne. Rozumiem że ten rodzaj jest jednym z najodpowiedniejszych do suszenia?
Jolanta_P-S 04.10.2011 20:59
Świetne
Dorota76 04.10.2011 20:22
cudowne
sylwia / sytofala 04.10.2011 17:41
piękny smak lata :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat