Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Sushi" ze śledziem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 2 torebki
ocet ryżowy 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
marchewka ugotowana 1 szt
papryka czerwona 1 szt
szczypior 1/2 pęczek
serek kremowy 2 łyżki
sól
nori 4 arkusze
matijasy 4 płaty

Przepis i sposób przygotowania na: "Sushi" ze śledziem

Dodatkowo potrzebne będą:
mata bambusowa
imbir marynowany
chrzan wasabi
sos sojowy do maczania rolek

Saszetki z ryżem wrzuciłam do nieosolonego wrzątku, gotowałam tyle ile przewidziano na opakowaniu.
Odcedzony ryż jeszcze gorący zalałam octem podgrzanym z cukrem i szczyptą soli. Wymieszałam dokładnie, a następnie odstawiłam do wystygnięcia. Kiedy ryż stygł pokroiłam warzywa w słupki o szerokości centymetra. Śledzie, które były wcześniej w oleju, osuszyłam, a każdą połówkę przekroiłam wzdłuż ponieważ całe płaty nie zmieściłyby się w rolce.
Na małej macie bambusowej ułożyłam arkusz alg matową stroną do góry. Rozsmarowywałam ryż cienką warstwą zostawiając wolny margines przy końcu. W miejscu gdzie miały być ułożone warzywa zrobiłam ścieżkę z sera.
Na tym ułożyłam słupki warzyw i pasek śledzia. Zwijałam rolki pomagając sobie matą. Obcięłam to co wystawało poza rolkę.
A całość kroiłam na plastry (8-12 z każdej rolki).
W oddzielnych naczynkach podałam pastę wasabi, odsączony imbir oraz sos sojowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 25.04.2015 09:05
fajny pomysł
Katarzyna59 10.05.2014 20:20
świetny pomysł
olla85 03.02.2014 10:50
Mniam, fajne takie domowe sushi :) Uwielbiam śledzie więc bardzo chętnie bym skosztowała czegoś takiego :)
Rafał10 02.02.2014 23:00
Ależ bosko wygląda!! :)
Marta1986 02.02.2014 19:49
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak