Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z tatarem
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.
Zmielone mięso wołowe odrobinę solimy i przez krótką chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 4 równe części. Z każdej części tatara formujemy cienką rolkę o długości równej szerokości płatu nori. Pieprz mielimy i obtaczamy w nim każdą rolkę wołowiny. Ilość pieprzu jest zależna od gustu. Dałam go dość dużo, a mimo to nie był bardzo wyczuwalny w daniu. Tak przygotowane mięso wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży.
Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż pasek przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego (mogą być paseczki) i pokrojoną w kostkę cebulę (może być w piórka). Zwijamy rolkę. Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Możemy danie podać bardziej po polsku – z rozbełtanym jajkiem.