Sushi z tatarem

Sushi z tatarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie ryżu

  • ryż

    1 szklanka
  • ocet ryżowy

    6 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    4/5 szklanki

Pozostałe składniki

  • nori

    4 płaty
  • tatar

    250 gram zmielonej wołowiny
  • ogórki konserwowe

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka średniej wielkości
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • wasabi

    do smaku
  • imbir marynowany

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Zmielone mięso wołowe odrobinę solimy i przez krótką chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 4 równe części. Z każdej części tatara formujemy cienką rolkę o długości równej szerokości płatu nori. Pieprz mielimy i obtaczamy w nim każdą rolkę wołowiny. Ilość pieprzu jest zależna od gustu. Dałam go dość dużo, a mimo to nie był bardzo wyczuwalny w daniu. Tak przygotowane mięso wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży.
Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż pasek przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego (mogą być paseczki) i pokrojoną w kostkę cebulę (może być w piórka). Zwijamy rolkę. Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Możemy danie podać bardziej po polsku – z rozbełtanym jajkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

11.06.2017 19:55
ciekawy pomysł :)

Krystyna32

11.06.2017 14:43
bardzo smaczne

Pani Domu

11.06.2017 00:18
świetne sushi

agnieszka214

10.06.2017 19:45
Fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat