Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
tezu 75 ml
papryka czerwona 1/4
ogórek zielony 1/4
łosoś filet 8 dag
wasabi do posmarowania
nori 4

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem

Kroki postępowania

1
Krótko ziarnisty ryż do sushi przelewamy wodą. Kilkakrotnie płuczemy dopóki nie będzie „farbował” wody na biało i osuszamy na sitku.
Krok 1 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
2
Przesypujemy go do garnka i zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Wody powinna być taka ilość, aby jej poziom był około 1 cm ponad poziom ryżu. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem około 17 minut. Ugotowany pozostawiamy jeszcze kilka minut w garnku i następnie przekładamy do miski, aby ostygł.
Krok 2 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
3
Polewamy go zaprawą do ryżu – tezu, przygotowaną wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/263746/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi.html”.
Krok 3 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
4
Nori układamy na macie matową stroną do góry. Na ¾ rozkładamy cienką warstwę ryżu. Na 1/3 wysokości smarujemy pasek pastą wasabi.
Krok 4 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
5
Ogórka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wraz z papryką i łososiem kroimy w paski.
Krok 5 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
6
Następnie układamy paski ogórka, papryki i łososia.
Krok 6 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
7
Glon zwijamy upychając składniki do wnętrza.
Krok 7 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto
8
Gotową roladkę kroimy lekko zwilżonym nożem na 8 lub 6 części. Sushi podajemy z sosem sojowym, w którym maczana jest każda z części roladki. Smacznego.
Krok 8 - Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.03.2013 11:42
bardzo apetyczne i na pewno smaczne :)
Mati13 11.01.2013 21:04
lubię sushi ale sam nigdy nie robiłem, ciekawy przepis
M. Monroe 11.01.2013 19:36
ekstra - wykorzystam ')
Mirka-Ludomila 11.01.2013 17:07
apetyczne
Konczi 11.01.2013 06:15
mniam..... już wiem co w week robimy :D
aisoglam 11.01.2013 05:11
Mhmmm... Trzeba będzie zrobić sushi :)
Noruas 11.01.2013 00:33
fajne połączenie, lubie sushi z takimi dodatkami
marta1371 10.01.2013 23:04
Super przepis ,tego właśnie szukałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak