Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem

Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • sos

    3-5 łyżek
  • nori

    4 listki
  • sezam czarny

    4 łyżeczki
  • paluszki krabowe

    4 sztuki
  • ogórek zielony

  • papryka czerwona

  • wasabi

  • imbir marynowany

  • sos sojowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem
Zaczynamy od ugotowania ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu.

Każdy paluszek krabowy przekrawamy wzdłuż na pół.
Obranego ogórka kroimy w słupki.

Paprykę kroimy w paseczki.

Na macie do zawijania sushi kładziemy listek nori (chropowatą stroną do góry). Rozkładamy na nim warstwę ryżu (zostawiając "czyste" górne i dolne brzegi") posypujemy częścią sezamu.
Układamy paluszki krabowe, ogórka i paprykę.
Na górze, tuż za ryżem smarujemy listek nori niewielką ilością wasabi.
Krok 2 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem
Za pomocą maty do rolowania rolujemy bardzo ciasną rolę sushi.
Krok 3 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem
Zrolowane rolki kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża.
Jak ryż przykleja się do noża, to możemy wypłukać nóż wodą.

Gotowe sushi podajemy w marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

02.02.2017 08:02
Moje dziecko uwielbia ja nie przepadam

ilka01

25.01.2017 13:49
pyszności ,,, :)

olkaaa

25.01.2017 11:29
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat