Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z ogórkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżeczka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczka
nori 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z ogórkiem

Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu - zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.05.2013 15:22
podziwiam osoby które potrafią zrobić sushi :) wymaga to prawdziwej zręczności i cierpliwości.. mniam
fotoviderek 27.04.2013 13:16
Pięknie wyglądają :)
adelajda 26.04.2013 15:56
jeszcze takich nie jadłam
IwonaDD 26.04.2013 10:56
mistrzostwo !!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak