Sushi z łososiem

Sushi z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż krótkoziarnisty

    20 dkg
  • filet z łososia

    20 dkg
  • nori

    6 szt.
  • woda

    2 szklanki

przyprawa do ryżu

  • ocet ryżowy

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1 odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut. Płuczemy go dwa razy i odsączamy.
Ponownie zalewamy zimna wodą ,wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień ognia i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Zostawiamy do wystudzenia.

Składniki do przyprawy do ryżu gotujemy do momentu ,aż wszystkie się rozpuszczą i połączą ze sobą.Studzimy.
Tak przygotowaną przyprawą zalewamy wystudzony ryż.
Na bambusowej macie kładziemy algi,błyszczącą stroną do spodu.
Zmoczonymi rękami ,zaczynając od brzegu algi układamy ryż,wykorzystując około 4/5 powierzchni algi.
Nar ryżu kładziemy paski z fileta łososia.
Za pomocą maty rolujemy sushi,delikatnie je dociskając.
Końcówkę algi moczymy wodą i sklejamy.
Tak uformowane rolki ,bardzo ostrym nożem przecinamy na mniejsze kawałki.
Wacław
Można podawać z pastą wasabi lub sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

21.01.2016 21:24
kuszące danie

Lis

26.06.2014 22:20
Pysznie się zapowiada:)

Krzysztof15

26.06.2014 21:34
bardzo lubie

ice cubes

26.06.2014 19:48
nie moje smaki

mirosława4

26.06.2014 19:42
jeszcze nie miałam okazji jeść

agnieszka214

26.06.2014 19:42
takie to lubie

adelajda

26.06.2014 18:43
Ja się zbieram od dłuższego czasu żeby zrobić :)))

Misada

26.06.2014 17:26
lubię to! :)

Czyki

26.06.2014 17:09
O jak smacznie podane, poproszę o patyczki i już się częstuję :)

Klisza

26.06.2014 17:07
ooo, to jest to co lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat