Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szkl;
woda 1,5 szkl
ocet ryżowy 2 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
filet z kurczaka 1 szt
sałata 6 liści
Serek philadelphia 1 szt
algi 1 opakowanie
szczypiorek 1/2 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią foto
2
Kurczaka kroimy w cienkie, długie paski, obficie posypujemy papryką słodką i podsmażamy na rumiano, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Grzybki siekamy również w cienkie paski i podsmażamy chwilę na patelni. Odstawiamy również do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2 - Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią foto
3
Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Wykładamy trochę serka philadelphia na 1/3 wysokości od siebie, 2 listki sałaty, smażonego kurczaka oraz grzybki shitake. Zwijamy wszystko, ciasno w rolkę.
Krok 3 - Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią foto
4
Te sushi kroimy w dość cienkie kawałki.
Krok 4 - Sushi z kurczakiem, grzybami shitake i philadelphią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 26.04.2013 23:00
taka mała odmiana od rybki ;)
Gary Michy 26.04.2013 21:57
Z kurczakiem? Nigdy nie jadłam.. ciekawe jak smakuje :)
angelika14 26.04.2013 19:17
domowe sushi, brzmi wyśmienicie
kokoszka
kokoszka 26.04.2013 18:31
super, uwielbiam
adelajda 26.04.2013 17:41
smacznie wygląda
Anna133 26.04.2013 17:36
wyglada wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak