Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi z kurczakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczka
nori 6 płatów
pierś z kurczaka 1 duża
sos sojowy 50 ml
marchewka 1 szt
wasabi 1 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: sushi z kurczakiem

Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki- najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni. Następnie pokroić je w paski. Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach nori układamy cienką warstwę ryżu. Na nim kurczaka , marchewkę oraz kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 09.05.2013 21:27
wygląda smacznie
Klausia 27.04.2013 11:48
ja bym chętnie spróbowała :)
Marta1986 26.04.2013 12:22
bardzo smaczne
leonowie 26.04.2013 10:27
dlaczego nie? warto próbować nowych połączeń:)
Olga_SK 26.04.2013 10:19
to chyba już jakieś nadużycie idei sushi :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak