Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi URAMAKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 lyżeczka
nori 6 szt
ogórek zielony 1 duży
awokado 1 szt
sezam 4 łyżeczki
papryka zielona po1 szt
papryka żółta po1 szt
papryka czerwona po1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi URAMAKI

Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić bardzo cienkie paseczki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w słupki. Ogórka zielonego umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić w cienkie słupki. Matę bambusowa wykładamy folią. Układamy na niej płat nori. Na niego wykładamy cienką warstwę przygotowanego ryżu i posypujemy sezamem. Dociskamy. Następnie odwracamy płat tak aby ryż był na macie a nori na wierzchu. Układamy słupki ogórka, awokado i papryk. Ciasno zawijamy. Kroimy ostrym nożem w ok 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 26.04.2013 15:37
profesjonalna robota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak