Przepis i sposób przygotowania na: Sushi Polly
Na rozwiniętą bambusową matę położyć arkusz alg (błyszcząca strona do dołu, chropowata do góry). Na to rozsmarować ryż (pomocna będzie miseczka z wodą, by zwilżać palce). Ryż rozsmarować, zostawiając 1/3 alg wolnej przestrzeni. Na ryż kłaść wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi, liść sałaty, paski wędzonego łososia i pastę z tuńczyka. *można dodać avokado lub ogórka.
Pozostawiony brzeg zwilżyć delikatnie wodą. Zawijać razem z matą do środka (szybko i zdecydowanym ruchem), dociskając matę do ryżu. Pozostałe dwa arkusze nori zrolować tak samo. Zwilżonym, dużym nożem kroić na porcje o ok. 2.5 - 3cm. Posypać uprażonym sezamem. Podawać z sosem sojowym, imbirem i pastą wasabi, łososiem wędzonym.