Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi Polly

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż szklanka
ocet ryżowy 9 łyżek
mata do sushi
sól 2 łyżeczki
cukier 5 łyżeczek
sałata
łosoś wędzony
wasabi
sos sojowy ciemny

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi Polly

Ryż dokładnie przepłukać (3 razy) i odlać wodę. Zalać wodą i zostawić na 15min, następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, a pod koniec zdjąć pokrywkę. Ryż mieszać w trakcie gotowania. Ugotowany odcedzić i przełożyć do drewnianej miski. Ocet ryż wymieszać z solą i cukrem (można dodać trochę wody), i polać nim ryż. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić.
Na rozwiniętą bambusową matę położyć arkusz alg (błyszcząca strona do dołu, chropowata do góry). Na to rozsmarować ryż (pomocna będzie miseczka z wodą, by zwilżać palce). Ryż rozsmarować, zostawiając 1/3 alg wolnej przestrzeni. Na ryż kłaść wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi, liść sałaty, paski wędzonego łososia i pastę z tuńczyka. *można dodać avokado lub ogórka.
Pozostawiony brzeg zwilżyć delikatnie wodą. Zawijać razem z matą do środka (szybko i zdecydowanym ruchem), dociskając matę do ryżu. Pozostałe dwa arkusze nori zrolować tak samo. Zwilżonym, dużym nożem kroić na porcje o ok. 2.5 - 3cm. Posypać uprażonym sezamem. Podawać z sosem sojowym, imbirem i pastą wasabi, łososiem wędzonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 11.10.2012 23:25
super
polly66 03.09.2012 20:44
no! z pieczoną pewnie najlepsze:P może kiedyś się skuszę. Zrób, wstaw, pooglądam;)
pacpaw 03.09.2012 19:28
z wędzonym też robiłem. Smaczne było ale od razu zjedzone. Gdy dłużej postały ryż przechodził zapachem wędzarnianym i psuło smak. Słyszałem, że z pieczoną rybą są jeszcze dobre.
polly66 02.09.2012 21:32
powiem Ci szczerze, że zrobiłam (bo kiedyś trzeba o!), ale to niekoniecznie moje smaki ;/ choć znajomi talerze opróżnili;)
pacpaw 02.09.2012 19:48
dawno już sushi nie robiłem. Czekam na ochłodzenie, bo w ciepłe dni jakoś surową rybę jem niechętnie :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak