Sushi NIGIRI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet ryżowy

  • sos sojowy

  • łosoś wędzony plastry

    100 g
  • ryż do sushi

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 25 minut. Gdy będzie gotowy przesypujemy z torebek do miski, skrapiamy octem ryżowym, mieszamy, jeszcze raz skrapiamy octem i jeszcze raz mieszamy, i pozostawiamy do wystygnięcia. Z przestygniętego ryżu formujemy zwilżonymi (koniecznie) rękoma porcje ryżu jak na zdjęciach i układamy na talerzu. Plastry łososia smarujemy DELIKATNIE z jednej strony pastą wasabi, dzielimy na porcje i układamy na \"paluszkach\" z ryżu wasabi do dołu. Dociskamy palcami rybę do ryżu. Do miseczki nalewamy sou sojowego (dla każdego osobny), w którym maczamy nigiri przed zjedzeniem. A jemy za pomocą pałeczek lub palcami... Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 03.06.2012 12:19
wyborne
Marcin Vw1 07.01.2011 22:55
Musze sprobowac bo wyglada bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat