Sushi MAKI z krabem i pastą awokado

Sushi MAKI z krabem i pastą awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • algi

    4 listki
  • paluszki krabowe

    8 szt
  • wasabi

  • ryż do sushi

    1 szkl
  • woda

    2 szkl
  • ocet ryżowy

  • awokado

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Awokado obieramy i miksujemy w blenderze lub ugniatamy widelcem na papkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). Na połowie ryżu rozsmarowujemy pastę z awokado. Następnie w odległości około 3cm od brzegu układamy paluszki krabowe. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

12.01.2013 19:04
fajnie Ci to wychodzi :)

smakowita

15.08.2012 19:28
super przekąska

joanna43

01.07.2012 12:17
ale bym zjadła

Grażyna13

06.03.2012 10:59
Oj, to by mi smakowało :)

Gosia32

15.02.2011 19:33
super,osobiście nie przepadam,ale mój mąż owszem:}

krzyniu1984

25.10.2010 06:36
zawsze chciałem takie zrobić! dla mnie bomba!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat