Sushi (maki, uramaki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryż

  • ryż kleisty

    1 szklanka
  • woda

    280 ml
  • ocet ryżowy

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki

nadzienie i dodatki

  • nori

    3 listki
  • łosoś wędzony plastry

    50 g
  • paluszki surimi

    50 g
  • awokado

    1 szt
  • serek śmietankowy

    100 g
  • sałata lodowa

    2 liście
  • ziarna sezamu

    3 łyżki
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • sos sojowy

  • imbir marynowany

  • wasabi

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż zalać wodą i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie ryż stanie się biały, matowy i nie będzie się kruszyć podczas płukania. Ryż dokładnie przepłukać kilka razy, mieszając okrężnymi ruchami ręką i odsączając.
Ryż włożyć do garnka o grubym dnie, zalać zimną wodą, przykryć garnek i zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 8-10 minut. Nie zdejmować pokrywki, ryż odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę (awaze-zu): do niewielkiego rondelka wlać ocet, dodać cukier i sól, podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia składników. Ryż przełożyć do miski, polać awaze-zu. Drewnianą cienką łopatką "ciąć" ryż, aż będzie cały pokryty zalewą. Ryż wystudzić.
Maki: Nori ułożyć na bambusowej macie gładką stroną do maty. Na nori wyłożyć warstwę ryżu o grubości ok 1cm, zostawiając ok 2cm brzeg na górze. Na dole na ok 1/3 długości wyłożyć pasek nadzienia: łosoś, kawałki awokado, serek. Mokrym paluszkiem zwilżyć część wodorostów bez ryżu. Za pomocą maty zwinąć ciasny rulon, zaczynając od dołu, na koniec sklejając pozostawiony brzeg nori. Za pomocą maty uformować kształt rolki. Bardzo ostrym nożem pokroić rulon na mniejsze kawałki (ok 1-1,5cm).
Uramaki: matę bambusową wyłożyć folią spożywczą, na folii położyć płat nori, wyłożyć ryż (zostawiając ok 1/4 płatu bez ryżu), przyciskając go do wodorostów. Płat nori odwrócić, żeby ryż był na folii, a część bez ryżu na dole maty. Na tej części ułożyć składniki: paski liści sałaty, paluszki surimi, serek. Zwinąć w ciasny rulon za pomocą maty od dołu do góry, obtoczyć w uprażonym sezamie lub płatkach migdałowych. Pokroić na mniejsze kawałki.
Jako nadzienie można wykorzystać też krewetki, majonez, ogórek. Z wierzchu można również położyć odrobinę zielonego kawioru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 05.07.2016 23:55
pięknie i świeżo
olkaaa 02.07.2016 09:45
pięknie się prezentują
Iwusia 01.07.2016 23:08
propozycja godna spróbowania
norweska20 01.07.2016 22:29
smakowita propozycja
RenataZ-et 01.07.2016 21:25
pięknie podane :)
mariwanna 01.07.2016 21:25
pierwszy raz robiłam, ale się udało;)
Konczi 01.07.2016 21:02
cudnie wygląda
Madzai 01.07.2016 20:25
Pięknie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat