Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki i california maki.

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 kg
nori 12 szt
łosoś filet 250 g
łosoś wędzony plastry 200 g
tuńczyk 200 g
krewetki duże 12 szt
paluszki krabowe 16 szt
sałata chrupiąca 1 szt
ogórek zielony 2 szt
marchew 5 szt
avocado 1 szt
chrzan 5 łyżek
sos sojowy 200 ml
cukier drobny 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
sezam 100 g
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki i california maki.

Ryż gotujemy kilka godzin wcześniej.Jeśli sushi robimy wieczorem,to najlepiej rano.Ryż do sushi można kupić prawie w każdym sklepie lub sklepie internetowym.Wtedy kupując większą ilość jest dużo taniej.Ryż kilkakrotnie płuczemy aż woda będzie czysta.Ja gotuję ryż w specjalnym garnku.Jeśli nie mamy,używamy zwykłego garnka.Na szklankę ryżu wlewamy szklankę zimnej wody.Ryż musi być kleisty,ale nie może się rozgotować.Gorący ryż doprawiamy sosem do ryżu.Jeśli nie mamy sosu,to octem ryżowym z odrobiną soli i cukrem.Doprawiony ryż odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy składniki:
Surową marchew obieramy i kroimy na cienkie paseczki.
Zielone ogórki myjemy,odcinamy końcówki.Kroimy wzdłuż na połowę.Wydrążamy miękki środek.Resztę ogórka kroimy jak marchew.
Sałatę rwiemy w paski o szerokości około 1 cm.
Avocado obieramy i także kroimy w paski.Można skropić cytryną żeby nie ściemniało.
Surowe krewetki oczyszczamy.
Surowego tuńczyka kroimy na paski o szer 1 cm.
Wędzonego łososia także na długie cm paski.
Filet łososia surowego także kroimy na paski.Możemy użyć surowego lub podsmażyć na patelni.
Każdy paluszek krabowy kroimy wzdłuż na dwie części.

Przygotować miskę z wodą,składniki,serek typu philadelphia,ryż,łyżkę,matkę do zwijania(można zwijać bez matki)

Na patelni uprażyć sezam i odstawić do wystygnięcia.Ja mieszam czarny i biały.

Na każdy liść nori nałożyć łyżką cienką warstwę ryżu.Zostawić 2 cm od brzegu czyste nori.Ryż smarujemy cieniutko serkiem,kładziemy przygotowane warzywa i rybę lub krewetki.Zwijamy rulon i odkładamy.Robimy kolejne.
Kiedy kończymy zwijać rulon,to końcówki nori smarujemy wodą.Na konie kroimy na cm kawałki.
Możemy zrobić odwrócone sushi.
Nori smarujemy serkiem.Nakładamy warzywa,rybę i zwijamy.Na folię spożywczą nakładamy cienką warstwę ryżu.Na ryż kładziemy nori z rybą i warzywami.Przy pomocy folii delikatnie rolujemy.Obtaczamy w sezamie i również tniemy na cm kawałki.
Do sushi podajemy marynowany imbir.Można także moczyć w sosie sojowym i sezamie z dodatkiem ostrego zielonego chrzanu vasabi :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 09.03.2014 09:25
ach jak kusi!
Rysia 02.03.2014 11:47
Pięknie zrobione.
Ola1984 02.03.2014 09:32
Pysznie się prezentuje :)
Lis 01.03.2014 23:05
Pyszności - i do tego wszystkiego rewelacyjne zdjęcie:)
slonko888 01.03.2014 22:04
mniam mniam :)
DorotaZ 01.03.2014 21:39
Rewelacyjnie wyglądają:) Na pewno pyszne:)
migotka28 01.03.2014 21:09
bardzo ładnie wygladaja ja nawet lubie ale sama jeszcze nie próbowałam zrobić
mufinka79 01.03.2014 19:38
Ładnie Ci wyszły :) Pyszności!
Wiesława1 01.03.2014 19:26
wygląda świetnie ,ale ja nie lubię.Mogę popatrzeć
adelajda 01.03.2014 18:43
wygląda super :)
sylwia_sl 01.03.2014 18:32
Pięknie wyglądają, aż chce się zjeść :)
Konczi 01.03.2014 17:53
wygląda zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak