Sushi maki i california maki.

Sushi maki i california maki.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 kg
  • nori

    12 szt
  • łosoś filet

    250 g
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • tuńczyk

    200 g
  • krewetki duże

    12 szt
  • paluszki krabowe

    16 szt
  • sałata chrupiąca

    1 szt
  • ogórek zielony

    2 szt
  • marchew

    5 szt
  • avocado

    1 szt
  • chrzan

    5 łyżek
  • sos sojowy

    200 ml
  • cukier drobny

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • sezam

    100 g
  • ser biały

    250 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy kilka godzin wcześniej.Jeśli sushi robimy wieczorem,to najlepiej rano.Ryż do sushi można kupić prawie w każdym sklepie lub sklepie internetowym.Wtedy kupując większą ilość jest dużo taniej.Ryż kilkakrotnie płuczemy aż woda będzie czysta.Ja gotuję ryż w specjalnym garnku.Jeśli nie mamy,używamy zwykłego garnka.Na szklankę ryżu wlewamy szklankę zimnej wody.Ryż musi być kleisty,ale nie może się rozgotować.Gorący ryż doprawiamy sosem do ryżu.Jeśli nie mamy sosu,to octem ryżowym z odrobiną soli i cukrem.Doprawiony ryż odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy składniki:
Surową marchew obieramy i kroimy na cienkie paseczki.
Zielone ogórki myjemy,odcinamy końcówki.Kroimy wzdłuż na połowę.Wydrążamy miękki środek.Resztę ogórka kroimy jak marchew.
Sałatę rwiemy w paski o szerokości około 1 cm.
Avocado obieramy i także kroimy w paski.Można skropić cytryną żeby nie ściemniało.
Surowe krewetki oczyszczamy.
Surowego tuńczyka kroimy na paski o szer 1 cm.
Wędzonego łososia także na długie cm paski.
Filet łososia surowego także kroimy na paski.Możemy użyć surowego lub podsmażyć na patelni.
Każdy paluszek krabowy kroimy wzdłuż na dwie części.

Przygotować miskę z wodą,składniki,serek typu philadelphia,ryż,łyżkę,matkę do zwijania(można zwijać bez matki)

Na patelni uprażyć sezam i odstawić do wystygnięcia.Ja mieszam czarny i biały.

Na każdy liść nori nałożyć łyżką cienką warstwę ryżu.Zostawić 2 cm od brzegu czyste nori.Ryż smarujemy cieniutko serkiem,kładziemy przygotowane warzywa i rybę lub krewetki.Zwijamy rulon i odkładamy.Robimy kolejne.
Kiedy kończymy zwijać rulon,to końcówki nori smarujemy wodą.Na konie kroimy na cm kawałki.
Możemy zrobić odwrócone sushi.
Nori smarujemy serkiem.Nakładamy warzywa,rybę i zwijamy.Na folię spożywczą nakładamy cienką warstwę ryżu.Na ryż kładziemy nori z rybą i warzywami.Przy pomocy folii delikatnie rolujemy.Obtaczamy w sezamie i również tniemy na cm kawałki.
Do sushi podajemy marynowany imbir.Można także moczyć w sosie sojowym i sezamie z dodatkiem ostrego zielonego chrzanu vasabi :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

09.03.2014 09:25
ach jak kusi!

Rysia

02.03.2014 11:47
Pięknie zrobione.

Ola1984

02.03.2014 09:32
Pysznie się prezentuje :)

Lis

01.03.2014 23:05
Pyszności - i do tego wszystkiego rewelacyjne zdjęcie:)

slonko888

01.03.2014 22:04
mniam mniam :)

DorotaZ

01.03.2014 21:39
Rewelacyjnie wyglądają:) Na pewno pyszne:)

migotka28

01.03.2014 21:09
bardzo ładnie wygladaja ja nawet lubie ale sama jeszcze nie próbowałam zrobić

mufinka79

01.03.2014 19:38
Ładnie Ci wyszły :) Pyszności!

Wiesława1

01.03.2014 19:26
wygląda świetnie ,ale ja nie lubię.Mogę popatrzeć

adelajda

01.03.2014 18:43
wygląda super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat