Sushi futomaki

Sushi futomaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nori

    1 op
  • ryż

    500 g.do sushi
  • sos

    do ryżu
  • ser

    1 op. Philadelphia
  • krewetki

    1 pacz.królewskie
  • łosoś wędzony

    1 op
  • ogórek zielony

    1 szt
  • awokado

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • mix sałat

    1 op
  • paluszki surimi

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/2 kg ryżu do sushi przepłukać kilka razy zimną wodą. Zalać wodą 1,5 cm ponad ryż zagotować następnie na wolnym ogniu 10 -15 min pod przykryciem.Garnek z ryżem owinąć ręcznikiem i włożyć na 30 min pod kołdrę. Dodać 3 łyżki duże sosu do ryżu.

Liście Nori rozłożyć chropowatą częścią do góry, a gładką na spód. Liście smaruje serkiem Philadelphia, na serek nakładam ugotowany ryż na ryż układam krewetki sparzone, obrane i pokrojone, kawałki łososia wędzonego na zimno, ogórek zielony ze skórką bez pestek pokrojony w słupki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę obrane i pokrojone awokado oraz mix sałat.

Zwijam w rulon i kroje na kawałki. Podawać z różnymi sosami. U mnie sos jogurtowo - majonezowy z czosnkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

06.04.2017 09:47
wspaniała uczta

gusia1000

16.02.2017 22:02
Kolorowo i smacznie.

Bożena Matuszczyk

16.02.2017 15:12
Miło mi dziekuje;)

Edita

16.02.2017 11:55
fajne

[email protected]

16.02.2017 11:08
Rewelacja

olkaaa

16.02.2017 10:43
wygląda smakowicie

AZgotuj

16.02.2017 09:47
Miałam przyjemność jeść tylko kupowane, te wyglądają bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat