Przepis i sposób przygotowania na: Sushi
Gdy ryz bedzie miekki wylaczam gaz i zostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut by doszedl.
Ocet ryzowy, cukier i odrobine soli podgrzewam w rondelku do czasu az cukier sie rozpusci.
Zalewe octowa mieszam z ugotowanym ryzem
Ukladam listek nori na macie (jedna reka zwilzona w wodzie z odrobiną octu ryżowego, druga sucha). Nakladam warstwe ryzu
Rozsmarowuje na ryzu palcem odrobine wasabi.
Nastepnie na ryzu ukladam skladniki: plaster lososia, ogorka ze skorka ( dobrze umytego) - pokrojonego w dlugie paski, oraz papryke w paski, przyprawiam odorbina slodkiej papryki.
Unosze mate i scisle skrecam nadzienie.
Podczas skrecania nadaje ksztalt okragly.
Gotowe sushi odkladam szwem do dolu. Nastepnie kroje ostrym nozem, zwilzonym woda, na nieduze kawalki.
Podaje sushi z sosem sojowym, wasabi i imbirem.