Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi 3 szklanki
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek 1 szt
sól 1 łyżeczka
nori 10 płatów
awokado 1 szt
papryka żółta 1 szt
sezam 4 łyżki
łosoś wędzony plastry 120 g
paluszki krabowe 10 szt
wasabi 1 łyżka
papryka zielona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi

Kroki postępowania

1
Ryż sushi zalewamy zimną wodą. Płuczemy do momentu aż woda będzie przeźroczysta. Przy tym ryżu, płukałam go 8 razy. Ryż przełożyć do garnka ( ja przygotowuje w tefalu i nic się nie przykleja czy przypala) i zalać 4,5 szklankami wody. Przykryć przykrywką i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. W garnuszku podgrzewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier i sól, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony ryż zalewamy zalewą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 1 - Sushi foto
2
Warzywa obrać i oczyścić. Pokroić w paseczki. Z ogórków wyciągnąć gniazda nasienne. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła i lekko zarumienić na nim paluszki krabowe. Przygotować miseczkę z wodą do maczania w niej rąk. Na macie bambusowej układamy płat nori. wilgotnymi rękoma rozkładamy na płacie ryż.
Krok 2 - Sushi foto
3
Warstwa nie powinna być zbyt gruba, sushi będzie niewygodne do zjedzenia:) Teraz wg upodobań układamy nadzienia. U mnie było: ogórek + awokado + papryczki. Łosoś + ogórek + awokado. Paluszki krabowe + awokado. Łosoś + papryczki.
Krok 3 - Sushi foto
4
Płat nori ciasno zwijamy, koniec smarujemy pasta wasabi, która doda smaku. Zawinięte rulony wstawiamy do lodówki na ok godzinkę.
Krok 4 - Sushi foto
5
Następnie bardzo ostrym nożem kroimy w krążki. Podawać z sosem sojowym, plastrami imbiru i pastą wasabi. Smacznego:)
Krok 5 - Sushi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 22.04.2013 19:36
aż naszła mnie ochota na takie sushi ;)
teresa18 22.04.2013 19:10
lubię ale najeść się tym nie mogę
mufinka79 22.04.2013 11:52
Pięknie zrobione i podane ładnie :)
paulina2157 22.04.2013 11:46
profesjonalnie wygląda sama nigdy nie robiłam jeszcze
muffina 22.04.2013 11:46
Ahh widok bezcenny smak pewnie też:)
2milutka 22.04.2013 11:37
nie jadłam jeszcze pewnie pycha
Poison1988 22.04.2013 11:25
ale świetne przysmaki :) pychota!!!
Anna133 22.04.2013 11:21
pięknie ci wyszło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak